Vanliga sökord: Lista över förtroendevalda Blanketter PROFILKLÄDER, BOLLAR OCH MATCHSTÄLL

Policy miljö och hållbarhet

Beslutad av KFUM Umeås styrelse 2021-01-26

Policydokumentet är uppdelat i tre på varandra följande delar:

  1. Policys – Paragrafer som styr det systematiska miljö- och hållbarhetsarbetet inom KFUM Umeå.
  2. Handledningför Miljö- och Hållbarhetspolicy – Exemplifierar och konkretiserar åtgärder som KFUM Umeå bör arbeta mot i strävan mot De Globala Målen.
  3. Sammanfattning av FNs Globala mål – Beskriver kort innehållet i de Globala Målen, samt länkar till ytterligare information om dessa.

1. Policys


§1 Övergripande mål
KFUM Umeå är en förening vars uppgift är att skapa möjligheter för, och stärka, unga människor. KFUM Umeå engagerar sig för att bidra till en hållbar utveckling, och har slagit fast i sina stadgar att arbeta för ett hållbart samhälle - såväl socialt som ekologiskt. KFUM gör detta genom att stödja och arbeta för FNs hållbarhetsmål ”Globala Målen” (se rubrik ”Sammanfattning av de Globala Målen” i slutet av detta dokument). Vi vill i våra verksamheter inspirera medlemmar samt barn och ungdomar i allmänhet att ta aktiv del i arbetet för en långsiktigt hållbar utveckling och för vår gemensamma miljö.

§2 Utbildning/förankring
KFUM Umeå ska arbeta för att öka kunskapen om hållbarhet enligt FNs Globala mål hos medlemmar, ideella och personal samt arbeta för att kunskapen ska få genomslag och ingå i alla planer, beslut och verksamheter. Detta görs bl.a. genom att information om FNs hållbarhetsmål inkluderas i den stadgefästa föreningsintroduktionen.

§3 Miljö- och Hållbarhetsombud KFUM Umeå (Uppföljning och samordning)
Årsmötet ska utse ett föreningsmiljöombud som har i uppdrag att underlätta och arbeta för att KFUM Umeås planer och verksamheter tar hänsyn till hållbarhetsmålen, aktualitetspröva denna och presentera eventuella föreslagna uppdateringar för huvudstyrelsen, samt att följa upp hur miljöarbetet går för att säkerställa att utvecklingen är positiv. Om föreningsmiljöombud saknas åligger det kanslichefen att säkerställa att hållbarhetsarbetet upprätthålls. Uppföljningen ska dokumenteras och presenteras vid ordinarie årsmöte varje år tillsammans med eventuella åtgärdsförslag från verksamheter och sektioner varje år.

Alla sektioners verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner skall innehålla en kort beskrivning om vilka miljö- och hållbarhetshänsyn som har tagits och kommer att tas, med hänvisning till de Globala hållbarhetsmålen.


2. Handledning för Miljö- och Hållbarhetspolicy, KFUM Umeå

Miljö- och hållbarhetsarbete bör utföras utifrån ett helhetsperspektiv varför det är viktigt att ta hänsyn till samtliga hållbarhetsmål och KFUMs verksamhetsmål när åtgärder utformas.


Då hållbarhetsmålen är omfattande och till viss del komplexa, exemplifierar och konkretiserar denna handledning åtgärder som KFUM Umeå bör utföra och arbeta mot i strävan mot De Globala Målen.


KFUM Umeå formulerar i §2 i Miljö- och Hållbarhetspolicyn hur föreningens anställda och övriga engagerade utbildas för att få genomslag i alla planer, beslut och verksamheter. I §3 beskrivs hur miljöarbetet skall kvalitetssäkras och följas upp. Under följande rubriker konkretiseras/exemplifieras åtgärder som främjar arbetet mot de globala målen utöver det som redan nämns i policyn.


Kunskap
Våra ungdomsgrupper ska få kunskap om hur man praktiskt värnar miljö- och hållbarhet utifrån FNs Globala hållbarhetsmål. Detta sker utifrån verksamhets- och målgruppsanpassade aktiviteter. För att uppnå detta ska miljöarbetet följas upp vid tertiärgenomgångarna.


Energi
Vår energiförbrukning ska komma från hållbar energiproduktion i största möjliga mån, och beslut kring energianvändning och energipåverkande åtgärder skall baseras på vetenskap, regionala förutsättningar och FNs hållbarhetsmål framför politisk ideologi.

  • Ställa om KFUM Umeås fordonsflotta och redskap (inkl. bilar, båtar, redskap och arbetsfordon) och val av drivmedel till hållbara alternativ i den takt teknikutveckling och ekonomi tillåter.
  • Välj energismarta och högkvalitativa energiförbrukare för bl.a.:
  • Uppvärmning
  • Ventilation
  • Belysning
  • Köksmaskiner, vitvaror m.m.


Verksamhetsanpassa produkter och installationsstyrning för att möjliggöra en minimering av onödig energiförbrukning även i exempelvis läger, verkstad, köks eller hostel-miljö (exempelvis öppna fönster ovanför påslagna element, behovsstyrd ventilation, m.m.).

Resor
Alla resor ska genomföras med minsta möjliga miljöbelastning
För att uppnå detta ska vi:

  • Samordna resor – Det kanske i särklass enklaste och effektivaste sättet att minska vårt klimatavtryck. 
  • Minska resandet genom att öka användningen av telefonmöten och videokonferenser. 
  • Välja tåg, buss eller bil före flyg om tiden tillåter.
  • Flygresors miljöeffekt ska reduceras via tillköp av certifierade biobränslen eller klimatkompensation.
  • Arbeta för att hållbara transportalternativ finns till/från våra verksamheter. 



Kök och mat
Våra mat- och råvaruinköp ska vara så hållbara som möjligt. Det innebär bland annat att vi skall arbeta för att:

  • Minimera matsvinn.
  • Ha vegetarisk mat som norm.
  • Välja råvaror med hänsyn till klimat- och miljöavtryck genom att bl.a. reducera/begränsa köttkonsumtionen till fördel för klimatsmartare och hållbarare alternativ.
  • Slå vakt om matens övergripande kvalitet, energi- och näringsinnehåll för att möjliggöra en varaktig förändring och omställning.
  • Verka för hållbar produktion och ett starkt Norrland genom att i möjlig mån köpa lokalt framställda varor.
  •  Återvinn matavfall på bästa sätt i respektive verksamhet.



Inköp och verksamhetsmateriel
Ta stor hänsyn till hållbarhet, kvalitet och verksamhetsanpassat material vid inköp genom att bl.a. utgå från devisen ”Reduce, Reuse, Recycle”, samt att:

  • Välj högkvalitativ materiel med lång livslängd som oftast är billigare och miljösmartare i längden.
  • Köp materiel som kan repareras och har lokala reparationsverkstäder och tillgång till reparationsmateriel.
  • Välj energismarta och högkvalitativa energiförbrukare som belysningar, vitvaror, ventilationsprodukter, o.s.v.
  • Överväg om samutnyttjande eller inhyrning av materiel är lämpligt.


Administration 

I allt vårt gemensamma administrativa arbete ska vi minska konsumtionen av papper och energi och källsortera plast och kartong. Detta gör vi genom att: 

  • Använda behovsstyrd ventilation.
  • Stänga av belysning och sätta maskiner i standby när detta är lämpligt samt utanför arbetstid.
  • När det är möjligt, arkivera elektroniskt istället för i pärmar. 
  • Använda projektor eller smartboard vid sammanträden för att undvika utskrift av papper. 
  • Köpa in miljövänligt papper och använda papper på båda sidorna, när det är möjligt, för att minimera antalet utskrifter.


Städ och renhållning 

  • Använda miljömärkta hygienartiklar 
  • Källsortera avfall
  • Ha rutiner för hantering av farligt avfall (t ex elektronik, olja, lösningsmedel, lim- och lackrester, vitvaror). 
  • Möjliggör återanvändning av verksamhetsmaterial (t ex begagnade möbler och redskap). 



Kapitalplaceringar
All kapitalplacering ska föregås av en hållbarhetsmässig bedömning utifrån FNs Globala hållbarhetsmål.



3. Sammanfattning av FNs Globala Mål

Punkterna nedan sammanfattar FNs 17 globala mål. Se https://www.globalamalen.se/ för fler detaljer.

  1. Ingen fattigdom - Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bl.a. även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet.
  2. Ingen hunger - Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk.
  3. God hälsa och välbefinnande - Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.
  4. God utbildning för alla - Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.
  5. Jämställdhet - Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt
  6. Rent vatten och sanitet för alla - Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla.
  7. Hållbar energi för alla - Säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.
  8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt - Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.
  9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur - Bygga motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering samt främja innovation.
  10. Minskad ojämlikhet - Minska ojämlikheten inom och mellan länder
  11. Hållbara städer och samhällen - Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
  12. Hållbar konsumtion och produktion - Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
  13. Bekämpa klimatförändringarna - Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.
  14. Hav och marina resurser - Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt för en hållbar utveckling.
  15. Ekosystem och biologisk mångfald - Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.
  16. Fredliga och inkluderande samhällen - Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillhandahålla tillgång till rättvisa för alla samt bygga upp effektiva, och inkluderande institutioner med ansvarsutkrävande på alla nivåer.
  17. Genomförande och globalt partnerskap - Stärka genomförandemedlen och återvitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Denna artikel publicerades 2021-02-16 och uppdaterades senast 2021-07-08 av Thomas Holmberg.

Skriv ut artikeln Lämna feedback på artikeln

Hade du nytta av den här informationen?

Hittar du inte vad du letar efter?

Ställ en fråga Föreslå artikel