Vanliga sökord: Lista över förtroendevalda Blanketter PROFILKLÄDER, BOLLAR OCH MATCHSTÄLL

Barnskyddspolicy

För oss är det av största vikt att alla verksamheter vi bedriver är trygga och säkra för barn och ungdomar. Det innebär nolltolerans för alla former av kränkningar och övergrepp. Alla former av fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar och försummelse av barns fysiska och psykiska behov är oförenligt med föreningens värderingar.

Våra värderingar omfattar självklart alla som är medlemmar, ideellt engagerade eller anställda inom föreningen, men denna policy inriktar sig särskilt på skyddet av barn och ungdomar upp till 18 år.

Alla barn och ungdomar inom KFUM Umeås verksamhet har rätt till en trygg miljö och att bemötas med respekt. Vi vill att barn och unga inom våra verksamheter ska ges möjlighet att lära sig nya saker och testa sånt de kanske aldrig trott att de skulle våga. Att få möjlighet att ta ansvar och utmana sig själv i en trygg miljö är en av våra målsättningar inom all barn- och ungdomsverksamhet. Respekt för den egna personen, för att människor är olika och att alla människor har lika värde är en annan viktig grundpelare. Hos oss är alla välkomna!

Föreningens olika verksamheter omfattar hundratals barn varje år. Barnskyddspolicyn visar på KFUM Umeås åtagande att kollektivt skydda barn/ungdomar i vår verksamhet från alla slags övergrepp. Den fastställer en förväntan på goda vanor och gott beteende hos dem som arbetar med barn/ungdomar och ger även riktlinjer för hur en bör agera vid misstanke om att ett barn far illa eller om ett barn kommer med anklagelser om övergrepp. Genom barnskyddspolicyn vill vi säkerställa att KFUM Umeå gör allt vi kan för att förhindra kränkningar och övergrepp.

KFUM Umeå vill:

  1. Ha ledare och personal som reagerar och agerar mot alla former av övergrepp mot och mellan barn och ungdomar.
  2. Organisera verksamheten så att sexuella övergrepp kan förebyggas och upptäckas tidigt.
  3. Kontinuerligt arbeta för att förankra och levandegöra vår värdegrund inom föreningen både bland anställda, ledare och deltagare. Detta för att skapa en hög kompetens och handlingsberedskap inom föreningen gällande dessa frågor.
  4. När det finns signaler om sexuella övergrepp ska föreningen agera snabbt, skydda barnet/ungdomen, inhämta relevant information och agera med såväl stort ansvar som diskretion. 
  5. Skydda KFUM Umeås personal, ledare och övriga ideellt aktiva från falska anklagelser och beskyllningar.
  6. Främja medvetenheten bland föräldrar och förmyndare, så att de kan vidta sunda åtgärder för att skydda barnen och den egna familjen.
  7. Främja bemyndigande och deltagande av barnen själva.
  8. Skydda KFUM Umeås identitet som ungdomsorganisation.


Läs mer om KFUM Umeås förebyggande arbete och handlingsplan här.

Denna artikel publicerades 2021-11-17 och uppdaterades senast 2021-11-17 av Thomas Holmberg.

Skriv ut artikeln Lämna feedback på artikeln

Hade du nytta av den här informationen?

Hittar du inte vad du letar efter?

Ställ en fråga Föreslå artikel