Vanliga sökord: Lista över förtroendevalda Blanketter PROFILKLÄDER, BOLLAR OCH MATCHSTÄLL

Kontroll av registerutdrag

KFUM Umeå är ansvarig för att kontrollen genomförs samt dokumentera att kontrollen har genomförts. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. 

Att kontrollera polisregisterutdrag:

  1. Undersök att registerutdraget på papper är äkta genom att:
    • Se att ingen text är justerad eller ändrad på något sätt
    • Se att polisens märke finns där när papperet ej är genomlyst 
    • Se att vattenstämplarna syns när du håller papperet mot ljuset
  2. Kontrollen av ett digitalt registerutdrag gör du på polisens webbplats. 
  3. Om det inte finns några uppgifter redovisade i belastningsregistret registrerar du vilket datum du sett registerutdraget i Sportadmin: Personregister > Registerutdrag > Sök rätt på person > Välj Ändra > Fyll i datum i rutan "Datum för inhämtning" > Bekräfta
  4. Tacka för att personen tagit sig tid att komma och visa upp utdraget. Det är värdefullt för oss alla i föreningen att vi kan genomföra den här trygghetsåtgärden. Lämna sedan tillbaka registerutdraget inga utdrag får behållas, kopieras, fotograferas, scannas och/eller arkiveras av föreningen.

I de fall det står något i registerutdraget:

  1. Tala om för personen att våra rutiner ser ut så att alla som har uppgifter i sitt registerutdrag skall hanteras av KFUM Umeås kanslichef. Du som tjänsteman eller sektionsstyrelseordförande ska inte värdera eller besluta själv kring det som står i registerutdraget.
  2. Meddela kanslichefen. Detta bör behandlas skyndsamt, senast samma dag!
  3. Är kanslichefen inte är på plats just då så skriv upp personens namn, telefonnummer och personnummer samt att det finns uppgift i registerutdraget och berätta att personen inte ska vara med på träningar/träffar innan  personen pratat med kanslichefen och eventuellt fått klartecken. 

Årsrutin

Att göra inom idrott/kontinuerliga projekt:

  1. Augusti - Begäran av registerutdrag till samtliga idrottsledare/ideella ledare.
  2. Oktober - Uppföljning och ev. åtgärder
  3. Månatligen - Följa upp att nyregistrerade ledare visar upp utdraget 

Att göra inom läger:

  1. Innan ideellt uppdrag påbörjas ska polisregisterutdrag visas upp. 
  2. Kan inte registerutdrag uppvisas ska detta beställas omedelbart och fram till dess att registerutdrag uppvisas får ej ledaren vara ensam med deltagare eller andra ledare i vår verksamhet. Exempelvis får inte ledaren ensam vara nattjour, gå iväg med någon som behöver ett plåster eller titta till en deltagare som är sjuk. Lägergårdschefen ansvarar för att dessa rutiner hålls. Går inte detta att efterleva i verksamheten så kan inte ledaren vara på lägergården förrän polisregisterutdraget har uppvisats. 


Utskick till ledare

Mall för utskick till ledare

Vi behöver ditt registerutdrag. Detta krävs för att vara ledare i KFUM Umeå.

Hej,

Nu är det dags att visa upp ett nytt begränsat registerutdrag ur belastningsregistret. Utdraget ska lämnas årligen.

Du beställer själv utdraget från Polisen: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-annan-verksamhet/

I e-tjänsten för registerutdrag väljer du Arbete med barn i annan verksamhet än skola och omsorg.

Om du beställt ett digitalt registerutdrag som skickats till din digitala brevlåda går det bra att maila det till kansli@kfum.nu.  

Om du beställt registerutdrag utskrivet på papper ska du visa upp det för personal på KFUM Umeås kansli (Järnvägsallén 20), styrelseordförande eller sektionsstyrelseordförande i din sektion (i klättersektionen kan du även visa upp registerutdraget för barngruppsansvarig). Du får inte scanna/fota och maila om du beställt ett pappersoriginal. Det måste visas upp!

Kontrollen av utdragen är en förebyggande åtgärd som tillsammans med andra insatser ökar tryggheten i vår förening.

Läs mer här: https://kfumumea.helpjuice.com/116637-anstalld/begr%C3%A4nsat-registerutdrag

Vänliga hälsningar

KFUM Umeå

 

Beslut från Riksidrottsförbundet 

Från och med 1 januari 2020 ska alla föreningar begära ett begränsat utdrag ur belastningsregistret för alla som anställs eller har uppdrag i föreningen, och har direkt och regelbunden kontakt med barn. 

Det är Riksidrottsförbundet (RF) som har beslutat att alla föreningar ska begära att få se ett utdrag ur belastningsregistret från de (från 15 år) som har direkt och regelbunden kontakt med barn i föreningens regi. Till barn räknas alla under 18 år. Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som är lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra. 



 

 

Denna artikel publicerades 2020-11-24 och uppdaterades senast 2023-12-22 av Anna Borvall.

Skriv ut artikeln Lämna feedback på artikeln

Hade du nytta av den här informationen?

Hittar du inte vad du letar efter?

Ställ en fråga Föreslå artikel