Vanliga sökord: Lista över förtroendevalda Blanketter PROFILKLÄDER, BOLLAR OCH MATCHSTÄLL

Målstyrd arbetstid

Målstyrd arbetstid infördes 2014 och är egentligen ett annat begrepp för vad som ofta kallas för ”oreglerad arbetstid”. Målstyrd arbetstid innebär att tjänstemannen har frihet att förlägga arbetstiden utifrån uppdraget/verksamhetens krav och behov. Grunden för detta är ett ömsesidigt ansvar och förtroende mellan arbetsgivaren och tjänstemannen med regelbundna avstämningar.

En överenskommelse om målstyrd arbetstid innebär i praktiken följande:

1. Du omfattas inte av arbetstidsavtalet eller tillhörande arbetstidstillägg

Om du har målstyrd arbetstid har du således en överenskommelse där det framgår att du inte omfattas av arbetstidsreglerna dvs regler om bl.a. ordinarie arbetstid, dygns- och veckovila, övertid, och jour. Samt du har inte rätt till tillhörande arbetstidstillägg dvs ersättningsregler vid övertid, förskjuten arbetstid, restid, jour och beredskap. Om det t.ex. i verksamheten finns behov av arbete vissa helgdagar så räknas det som ordinarie arbetstid och det åligger arbetstagaren att ta ut motsvarande ledighet.

2. Du har frihet vid arbetstidens förläggning

En tjänsteman med målstyrd arbetstid ska ha frihet vid arbetstidens förläggning. Denna frihet innebär att tjänstemannen styr över de egna arbetstiderna och därmed ansvarar själv för att närvara i den utsträckning som verksamheten kräver. Enkelt uttryck, en tjänsteman med målstyrd arbetstid planerar när arbetet utförs medan arbetsgivaren bestämmer vad som ska göras och hur.

3. Du har flexibel arbetstid inte obegränsad

En tjänsteman med målstyrd arbetstid ska i princip arbeta lika mycket, sett över tid, som en tjänsteman med reglerad arbetstid. Den rätt till en tillfredställande arbetsmiljö som fastställs i Arbetsmiljölagen gäller också för tjänstemän med målstyrd arbetstid. Därför är det väldigt viktigt med en kontinuerlig dialog med arbetsgivaren om arbetsbelastningen, möjligheten till vila och återhämtning och arbetssituationen i övrigt. Ömsesidigt ansvar och förtroende mellan arbetsgivaren och tjänstemannen är A och O vid målstyrd arbetstid. Det förutsätter en regelbunden och tydlig dialog mellan tjänstemannen och dess chef om verksamhetens och individens mål på såväl kort som lång sikt. Då tjänstemannen själv har frihet att planera sin arbetstid innebär det också ett eget ansvar för att planera in vila och återhämtning. Den möjligheten ska tillsammans med arbetssituationen i övrigt diskuteras vid avstämningarna.

4. Du får högre lön och/eller extra semesterdagar

En tjänsteman med målstyrd arbetstid kompenseras med lön och/eller semesterdagar utöver lagstadgad semester. Vilken kompensation som är rimlig beror på vilken grad av flexibilitet den specifika tjänsten kräver, exempelvis ska förekomsten av resor och arbete på kvällar och helger vägas in vid bedömningen av en rimlig kompensation.

5. Du har rätt till ersättning vid anmodat arbete på arbetsfri dag 

Om arbetsgivaren anmodar arbete på en för heltidsanställd tjänsteman arbetsfri dag, så har tjänstemannen med målstyrd arbetstid rätt till särskild kompensation enligt kollektivavtalet. Kompensation för varje sådan tjänstgöringsdag ges i form av 1,5 dagars ledighet. Som angetts ovan, grundförutsättningen för målstyrd arbetstid är att tjänstemannen själv planerar sina arbetstider utifrån verksamhetens krav och behov. Därav bör anmodat arbete ske i begränsad omfattning.

6. Det krävs en skriftlig överenskommelse

En överenskommelse om målstyrd arbetstid ska vara skriftlig. De överenskommelser som träffas från den 1 september 2014 ska även innehålla uppgift om vilken kompensation tjänstemannen får för den målstyrda arbetstiden. Har du sedan tidigare en överenskommelse med arbetsgivaren om att du inte omfattas av arbetstidsavtalet så har du övergått till målstyrd arbetstid per automatik. Det innebär att ingen ny överenskommelse behöver träffas.

7. Överenskommelse om målstyrd arbetstid går att säga upp

Både arbetsgivaren och tjänstemannen kan säga upp en överenskommelse om målstyrd arbetstid. Uppsägningen ska ske senast två månader innan nästa lönerevision.


Kontrollfrågor för dig att fundera över:

  • Har du egen frihet att planera när du ska utföra ditt arbete?
  • Finns det förutsättningar för återkommande dialog med din chef om målen, arbetssituationen, vilan och återhämtningen?


Reglerad arbetstid

Det är bara i de fallen där förutsättningar som redovisas i punkterna ovan är uppfyllda, då en överenskommelse om målstyrd arbetstid kan träffas. I detta sammanhang är det viktigt att understryka att inom ramen för reglerad arbetstid finns det fortfarande möjlighet till flexibilitet vid arbetstidens förläggning, exempelvis flextid. 


Denna artikel publicerades 2020-09-29 och uppdaterades senast 2021-08-27 av Thomas Holmberg.

Skriv ut artikeln Lämna feedback på artikeln

Hade du nytta av den här informationen?

Hittar du inte vad du letar efter?

Ställ en fråga Föreslå artikel